Wist u dat.....

Het is vandaag 16 april 2016 en dat wilt zeggen ‘Dag van de stem’. Zo’n feestelijke dag is dé dag bij uitstek om je stem eens te soigneren. Maar hoe doe je dat, of hoe net niet? 

Stem voor iedereen

Iedereen heeft een stem en iedereen gebruikt die stem. De ene persoon misschien al wat meer dan de andere, maar een volledig ‘stemloos’ leven is bijna niet denkbaar. Daarom verdient onze stem zeker aandacht. Hoe meer je met je stem bezig bent, hoe meer gebaat je bent bij een goede stemzorg. Denk maar aan leerkrachten, advocaten, zangers, presentatoren,.... Zonder stem zouden zij hun beroep zelfs niet kunnen uitoefenen. 

Hoe ‘soigneer’ ik mijn stem (niet)?

 Er zijn heel wat zaken die een negatieve invloed kunnen hebben op je stem, misschien zonder dat je het beseft. Wanneer we ons op die negatieve invloeden gaan focussen, zijn we bezig met stemhygiëne. Met stemhygiëne bedoelen we alle tips om negatieve beïnvloeding van de stem zoveel mogelijk te vermijden/verminderen. Zowel factoren bij jezelf als in je omgeving kunnen je stem (negatief) beïnvloeden. Stemhygiëne wilt dus zeggen dat je deze negatieve factoren zoveel mogelijk gaat vermijden/beperken. 

goed slecht stem

Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om met al de bovenstaande zaken rekening te houden. Je moet ook niet alles in één keer gaan veranderen. Belangrijk is om na te gaan wat voor jou persoonlijk zou kunnen bijdragen aan problemen met/ last van de stem en wat mogelijk is om daar dan aan te doen. Een stemtherapeut kan je hier zeker bij helpen.

Stemhygiëne is een belangrijk onderdeel van stemtherapie. Stemtherapie houdt echter nog veel meer in. Ondervindt u dus langdurig stemklachten (bv. aanhoudende heesheid, pijn bij het spreken, een stem die wegvalt,....), dan is het zeker aangewezen een stemtherapeut en/of Neus-Keel-Oor-arts te raadplegen. Na een NKO- en logopedisch onderzoek kunnen zij u vertellen wat de oorzaak van uw stemklachten is en of eventuele logopedische therapie aangewezen is voor u.

Heeft u nog verdere vragen? Aarzel niet en neem contact op met logopediste en stemtherapeute Annelien via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via ons contactformulier.

Go to top