Dit preventief onderzoek wordt aanbevolen voor sporters vanaf 14 jaar, met het doel om vroegtijdig hart- of longafwijkingen op te sporen en blessures te voorkomen. 
De consultatie start met het overlopen van een uitgebreide vragenlijst betreffende de persoonlijke en familiale medische voorgeschiedenis. Deze vragenlijst is ook online beschikbaar (link), en kan indien gewenst reeds voor het consult worden beantwoord.
Nadien gaan we over tot het klinisch onderzoek waarbij we onder andere hart en bloedvaten, longen, gewrichten en spiergroepen gaan beoordelen. Een elektrocardiogram in rust wordt steeds uitgevoerd. Tevens wordt hier een elektrocardiogram tijdens inspanning afgenomen. Deze test wordt afgenomen op een ergotrainer en verloopt met oplopende belasting in trappen van drie minuten. Tijdens de test wordt het hartritme nauwkeurig gemonitord.
Een longfunctiemeting (spirometrie) kan indien nuttig aan het onderzoek worden toegevoegd. Na het consult zal onmiddellijk een medisch attest worden afgeleverd wanneer geen afwijkingen werden vastgesteld.

Go to top