Fysische geneeskunde

 

Last van een pijnlijk of stijf gewricht? Heb je het gevoel van krachtsverlies?
Blokkeert je rug of nek waardoor je niet meer normaal kan functioneren?
Storende tintelingen in een van je de ledematen?
Dan ben je bij een fysische arts aan het juiste adres!

 

Musculoskeletale klachten:

Onze fysische arts kan geconsulteerd worden voor alle ‘musculoskeletale’ klachten. Dit wil zeggen elke vorm van pijn en/of functieverlies op basis van spier-, bot-, gewricht- of zenuwproblemen. Verder kan je er ook terecht voor het voorschrijven van steunzolen of orthesen.

Onderzoek en diagnosestelling:

Een grondige anamnese en klinisch onderzoek legt de basis voor een correcte en volledige diagnose. Zo nodig kan de arts dit verder aanvullen door middel van technische onderzoeken zoals beeldvorming en/of elektromyografie (EMG).

Elektromyografie en zenuwgeleidingsonderzoek (EMG):

Dit specifiek onderzoek stelt de arts in staat om zeer nauwkeurig een zenuw- of spierletsel te objectiveren. Het onderzoek bestaat uit twee delen. In een eerste deel zal de betrokken zenuw gestimuleerd worden door elektrische prikkels waardoor nauwkeuring de zenuwgeleiding kan gemeten worden. U voelt kleine schokjes. In het tweede deel wordt een zeer dun naaldje (ter grootte van een accupunctuurnaaldje) in de spier gebracht om de spieractiviteit te meten. Er wordt niets ingespoten, u voelt slechts een klein prikje.

Breed kader:

Tijdens de consultatie wordt niet enkel aandacht gegeven aan de huidige symptomen. Eventuele voorbeschikkende of uitlokkende factoren worden opgezocht (bvb. een verminderde mobiliteit van een aanliggend gewricht, statiekafwijkingen zoals een beenlengteverschil of een doorgezakt voetgewelf e.d.) en waar kan gecorrigeerd. Ook advies naar secundaire preventie is belangrijk, dat wil zeggen voorkomen dat met de huidige symptomen meer schade wordt aangericht.

 

 

 

Go to top